Zachte hand strategie

Zachte hand strategie

Bij Blackjack wordt er onderscheid gemaakt tussen een harde en zachte hand. Je hand wordt zacht genoemd als je bij de eerste twee kaarten een Aas hebt zitten. Met zacht wordt bedoeld dat de score van je hand verlaagt kan worden. Bij een harde hand staat je minimale score na de eerste twee kaarten vast. De aas heeft namelijk een flexibele score als voordeel. Als je hem de eerste keer krijgt is hij standaard 11 punten waard. Maar stel dat je boven de 21 punten uitkomt, dan wordt de score verlaagt naar 1. Dit maakt de score zacht. Als je een Aas in je hand hebt bij je eerste twee kaarten, dan is het slim om een zachte hand strategie toe te passen.

Zachte hand strategie met een basis tabel toepassen

De basis Blackjack strategie bestaat uit een tabel. In de tabel kan je jouw score aflezen en zien wat je nu het beste kan doen. Er kan bijvoorbeeld staan dat je nu het beste een nieuwe kaart kan pakken. Of dat je nu het beste kan stoppen met spelen. In de tabel wordt er onderscheid gemaakt tussen een zachte en harde hand. Er is tenslotte wel een verschil of je score kan verlagen of niet. Vooral in het risico of je nog één kaart moet pakken. In de tabel zie je vaak de S staan als het om een zachte hand gaat of de H als het om een harde hand gaat. Er bestaan ook tabellen waar gewoon een A in staat, zodat je weet dat het om de Aas gaat.

De kans dat je wint met een Aas is groter

Blackjack Aas

Het is statistisch gezien bewezen dat de kans groter is dat je wint met een zachte hand. Als eerste is er natuurlijk een kans dat je een Blackjack trekt. Maar als er geen 10 bij je eerste twee kaarten zit is die kans al voorbij. Maar er is ook een kans dat je minder snel tegen een burst aanloopt. Je Aas kan tenslotte weer teruggaan naar 1 punt als je dit risico loopt. Hierdoor kan je wat langer doorspelen en wat meer risico nemen bij het pakken van extra kaarten. Bij een zachte hand strategie zal je hier ook rekening mee houden. De tabel laat je als speler wat meer risico nemen, maar dit is natuurlijk ook mogelijk met een Aas erin. Met een harde hand laat de tabel je wat eerder stoppen met kaarten pakken.

Waar moet je rekening mee houden als je een Aas hebt?

Je moet eerst rekening houden met je openingsscore. Welke kaarten heb je op dit moment gepakt? Stel je hebt 20 met een Aas. Dan ga je natuurlijk geen risico nemen en nog een kaart pakken. Het is dus niet zo dat je altijd maar kaarten pakt als je een zachte hand hebt. Je moet dus wel rekening houden met de kaarten die je gekregen hebt. Als je score niet voldoende is en je hoopt dat er een kans is dat je die met één kaart wel kan krijgen, dan pak je er één bij. Die keuze is makkelijker te maken met een Aas. Je hoeft niet af te wegen hoe groot de kans is dat je een hoge kaart pakt. Verder is er een hele kleine kans dat je misschien wel twee Aasen als opening hebt. In dit geval ga je splitsen in plaats van een kaart erbij pakken.

Blackjack tabel

Maak gebruik van de tabel

Als je het ons vraagt is het gewoon makkelijk om gebruik te maken van de tabel. Je hoeft zo zelf niet te bepalen wanneer je wel of niet een kaart moet pakken. Je kan gewoon aflezen waar jouw kansen liggen en welke kansen de beste zijn. Door de tabel te gebruiken weet je precies wanneer je het beste een kaart kan pakken en wanneer niet. Het denkwerk is eigenlijk al voor je gedaan. Let alleen wel even goed op dat je met je openingsscore de zachte hand strategie gebruikt. Lees dus wel de juiste regel af waarbij de zachte hand duidelijk staat aangegeven. Dit kan met een A zijn, maar ook met een S zoals we al eerder aangegeven hebben.

Combineer de tabel met de inzet strategie

Als je het spel tactisch wilt spelen is het wel slim om ook een inzet strategie te gebruiken. Dit is een systeem waarbij je eventuele verliezen kan proberen op te vangen. Bijvoorbeeld door bij een verlies je inzet te verdubbelen. Dit wordt de Martingale strategie genoemd en werkt vrij effectief. Je kan hiermee proberen te voorkomen dat je definitief verliest tijdens een potje Blackjack. Als je geen fan van Martingale bent, dan zijn er gelukkig ook nog andere systemen die je online kan toepassen. We adviseren in ieder geval om er minimaal één uit te kiezen en online in te zetten bij een gokje in het casino. Vooral als je Blackjack met echt geld speelt is het slim om goed voorbereid aan de slag te gaan.

€250